Saffraankrokus

Saffraankrokus
Crocus sativus

Het rode goud


Planten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

Oogsten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

hoogte

30 cm

Buiten

Buiten

vorstgevoelig

Vorstgevoelig


De saffraankrokus is een bolgewas, die gaat in rust in de zomer en bloeit daarna in de herfst voor een korte periode. De plant verkiest een warm, beschut plekje in de zon en een voedzame, goed gedraineerde grond, indien nodig moet je bekalken.

Teelt in pot is ook mogelijk. De plant is niet volledig winterhard. De bollen hebben de neiging elk jaar wat dieper onder de grond te verdwijnen, daarom wordt aangeraden eens om de 5 jaar de bollen uit te graven en opnieuw te planten.

Oogsten doe je zodra de bloemen opengaan en de dauw opgedroogd is. Je oogst de 3 knaloranje stampers, die maak je dan voorzichtig open om het saffraandraadje eruit te halen.

Je kan de saffraandraadjes vers gebruiken, wil je ze een tijdje bewaren, dan moet je ze drogen. Dit gebeurt bij een temperatuur tussen 35-50°C, gedurende 15-30 minuten (afhankelijk van de hoeveelheid). Na het drogen moet je ze hermetisch afgesloten op een donkere plaats bewaren. Een maand na het drogen is de saffraan geschikt voor consumptie, daarna kun je hem nog 3 tot 4 jaar bewaren. Later is de saffraan enkel nog geschikt als kleurstof. Voor 1 gram droge saffraan zijn 130 tot 250 bloemen nodig.

Saffraan heeft een zoete, licht bittere smaak. In de keuken gebruik je hem als smaakmaker in sauzen, risotto’s, paëlla. Ook in brood, desserts, gebak en confituren kan je wat saffraan toevoegen.

Saffraan bevat antioxidanten en heeft bovendien een anti-carcinogene werking. Het kruid kan helpen depressies en heeft een pijnstillende werking. Het is bovendien een krachtig afrodisiacum. Klinische studies hebben uitgewezen dat het een heilzame werking heeft bij de behandeling van patiënten met alzheimer.

In hele grote hoeveelheden is het kruid giftig.