Knoflook

Knoflook
Allium sativum

Pittige smaakmaker in de keuken


Planten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

Oogsten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

hoogte

50 cm

Buiten

Buiten


Knoflook verkiest een plaatsje in de zon, op een goed doorlaatbare, vruchtbare bodem.

Oogsten doen we zodra het blad geel begint te kleuren. We oogsten de bol met het loof er nog aan en laten de knoflook drogen in de wind, bijvoorbeeld ergens buiten onder een afdak. Eens de look droog is bewaren we hem op een luchtige, droge, koele plaats.

Look is een echte smaakmaker in onze keuken en kunnen we zowel vers als in poedervorm gebruiken.

We voegen hem rauw toe aan salades en kruidenboter, gebruiken hem om vlees en vis op smaak te brengen, voegen hem toe aan sauzen of koken hem mee in stoof- en groenteschotels. Lookbroodjes zijn een zeer lekker aperitiefhapje.

Knoflookazijn maken we door een uitgeperst teentje knoflook aan gekookte, koude azijn toe te voegen, we laten dit 2 weken rusten en zeven de azijn daarna.

Geperst is de smaak van look veel sterker dan in plakjes gesneden. Een nadeel is wel de kenmerkende lookgeur na het eten ervan. We kunnen die geur enigszins verminderen door het eten van een takje peterselie.

Look is bovendien zeer gezond. Het verlaagd de cholesterol en de bloeddruk, het verhoogt onze immuniteit en heeft een gunstige invloed op onze spijsvertering.