www.vivavera.be

Crosne of Japanse aardappel

Vergeten groente

TEELTTIPS

Crosne is een éénjarige, winterharde plant.  De knollen die blijven zitten schieten in het voorjaar opnieuw uit en zo kan de plant wel gaan woekeren.  De plant verkiest een plaatsje in de zon, maar ook in de halfschaduw doet hij het goed.  Crosne groeit op elke grondsoort, maar verkiest lichte, diep bewerkte, voedzame gronden.

We kunnen oogsten, naar behoefte, vanaf oktober tot in maart.  Eens geoogst is crosne niet lang te bewaren, hoogstens 1 week in de koelkast.  Ingekuild kunnen we hem wel lang gebruiken.

We kunnen crosne ook in pot telen (tegen het woekeren).

HOOGTE

50 cm

GEBRUIK

We eten de geribde knolletjes van de crosne.  Na de oogst wassen we ze zeer grondig in een ruime hoeveelheid water.  Eventueel kunnen we ze ook schoonwrijven met een borsteltje.  We kunnen crosne rauw (geraspt of in kleine blokjes gesneden) toevoegen aan salades.  We bereiden crosne verder in de keuken zoals krielaardappelen.  We koken, bakken of frituren ze.  De smaak lijkt wat op die van nieuwe aardappelen.

Crosne bevat weinig calorieën en is rijk aan vitamines B en C, ijzer en minerale zouten.