Citroengras

Citroengras
Cymbopogon citratus

Smaakmaker in de Aziatische keuken


Planten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

Oogsten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

hoogte

100 cm

Serre & Buiten

Serre & Buiten

vorstgevoelig

Vorstgevoelig


Citroengras is een meerjarige, niet winterharde plant. In ons klimaat is het vaak handiger om hem in potten te kweken die je in de winter binnen zet. 

We kunnen hem ook in de tuin planten, maar dan moeten we hem elke winter uitgraven om binnen te brengen. 3 weken voor het koudeseizoen mogen we de stengels niet meer snoeien, ze beschermen de plant tijdens de winter.

De plant verkiest een plaatsje in de zon, maar ook in de halfschaduw doet de plant het goed. We moeten zorgen voor een goed gedraineerde, voedzame grond, die niet uitdroogt.

De plant is een goede muggenverjager.

We gebruiken de bladeren van citroengras. Ze worden niet rauw gegeten, maar vers toegevoegd aan een gerecht, daarna meegekookt of meegestoofd en nadien weer verwijdert. Ze zorgen voor een zure, frisse, citroenachtige smaak.

Het kruid wordt vooral gebruikt in Oosterse gerechten. Daar voegen we het toe aan soepen, sauzen, kip- en visgerechten, curry’s en chutneys.

Ook medicinaal kent de plant veel toepassingen. Ze heeft een rustgevend effect en is urineafdrijvend.

De etherische olie van citroengras wordt veel gebruikt. We voegen ze toe aan massage-olie of aan ons badwater, we gebruiken ze om insecten te verjagen, ze verlicht spierpijn, buikkrampen, constipatie en indigestie. Ze verdrijft onrustige gevoelens en verbetert het humeur. OPGEPAST: Het is noodzakelijk de etherische olie te mengen met een basisolie. De olie kan irritatie veroorzaken bij een gevoelige huid, daarom gebruiken we hem nooit bij baby’s en kleine kinderen.