Zuring

Zuring
Rumex acetosa

zuring of zurkel is het lekkerst als hij jong geoogst wordt


Planten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

Oogsten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

hoogte

80 cm

Buiten

Buiten


Zuring gaat 3 tot 5 jaar mee, maar om te voorkomen dat zuring gaat uitzaaien kan je er ook voor kiezen om zuring als een éénjarige te behandelen en regelmatig te snoeien, vooraleer de plant bloeit. Jonge blaadjes zijn immers ook de lekkerste. Zuring is dankbaar om een eerder vochtige, voedzame grond.

Zuring of ‘zurkel’ is met zijn frisse, zure smaak in de volkskeuken een veelgebruikt gewas. De jonge bladeren kan je zowel rauw, gekookt als gesmoord in wat hete olijfolie eten. Zuring kan gegeten worden als groente of als kruid, bijvoorbeeld toegevoegd aan spinazie of andijvie. Het is ook een onmisbaar ingrediënt bij het bereiden van paling in ’t groen. Of voeg het fijngehakte rauwe blad toe aan dressings ter vervanging van citroensap of azijn. Laat ook eens wat zuring meekoken in de soep of maak een lekkere zurkelsoep. Kook het samen met aardappelen en verwerk dit tot een puree.

Zuring is een voedzaam lentegewas dat de spijsvertering stimuleert. Het bevat een flinke dosis ijzer en vitamine C. De bladeren werken in zekere mate bloedzuiverend, waterafdrijvend en laxerend. Overdrijf echter nooit met het eten van zuring. Een teveel kan immers leiden tot nierstenen en is ook af te raden voor mensen met reuma, artritis of jicht.

Dit gewas komt ook van pas bij allerhande huidproblemen. Gebruik het aftreksel van 25 gram zuringbladeren op 1 liter water als lotion of maak een kompres van het kruid. Ben je geprikt van een brandnetel, dan kun je dit inwrijven met een gekneusd zuringblad om de ‘brand’ te verzachten.