Warmoes, regenboogsnijbiet

Warmoes, regenboogsnijbiet
Beta vulgaris 'Rubra'

gebruiken zoals gewone snijbiet, maar decoratiever


Planten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

Oogsten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

hoogte

80 cm

Buiten

Buiten

vorstgevoelig

Vorstgevoelig


Warmoes is een heel makkelijke plant die het vooral goed doet op een redelijk vochtige, lichte grond. In droge periodes is het aan te raden water bij te geven. Aangezien het een bladgewas is, is het aan te raden nu en dan bij te bemesten.

Warmoes wordt meestal éénjarig geteeld, maar kan wel wat vorst verdragen.

Warmoes is een bladgewas, waarvan de bladeren of de bladstelen als groente worden gegeten. De kleur en de dikte van de stengel kan variëren. Het is een oude groente, waarvan de smaak min of meer overeenkomt met die van spinazie. Voor elk recept waarvoor je spinazie nodig hebt, kun je warmoes gebruiken. De smaak van warmoes is zachter dan die van spinazie en beter geschikt om te stoven, omdat warmoes minder slinkt. Het koken duurt wel iets langer.

Van de snijbiet worden niet alleen het blad, maar ook de bladstelen gegeten. Goed spoelen, in stukken snijden en gaar stoven. Stengels kunnen ook verwerkt worden in de groentesoep. De dikke, vlezige bladstelen, waarvan het bladmoes is verwijderd, worden gegeten als een soort asperge. Er zijn zeer veel bereidingsmethoden: in puree, met (kaas)saus, in een quiche, moussaka, lasagne, gewokt, of zelfs rauw in een salade.

De bladeren zijn rijk aan kalium, ijzer, bètacaroteen en natrium en veel vitaminen.


Bevriende planten