Grootbladige salie

Grootbladige salie
Salvia officinalis 'Berggarten'

compact van groei


Planten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

Oogsten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

hoogte

60 cm

Buiten

Buiten


Salie is meerjarig en winterhard, maar bij strenge winters is het aan te raden de plant af te dekken. Salie houdt van een droge standplaats in de zon, alhoewel salie ook halfschaduw verdraagt. Vooral in de winter is het belangrijk dat de grond goed doorlatend is om te overleven. Wanneer je de plant regelmatig snoeit, blijft hij mooi compact.

Salie kan ook in potten gekweekt worden. Het blad van de grootbladige salie is breder dan dat van de gewone salie, ook is de groei compacter.

Grootbladige salie kent dezelfde toepassingen als de gewone salie. Salie dient met mate te worden gebruikt. Het kruid past perfect bij varkensvlees, wild, worst, lever, gevogelte, gebakken vis, paling, gebraad en in stoofschotels. Een klein beetje salie kunnen we toevoegen aan confituren, vruchtdranken en zoet gebak.

Salie is een natuurlijk ontsmettingsmiddel voor mond en luchtwegen. Bij een verkoudheid of mond- en keelinfecties drinken we een salie-infusie ( 2 eetlepels salieblad overgieten met 1 liter kokend water, 10 minuten laten trekken), we kunnen het infusie ook veel sterker maken, dan mogen we dit niet opdrinken, maar wel gorgelen. Salie ondersteunt de spijsvertering. 

Salie bevat hormoonachtige stoffen, daardoor is het kruid nuttig bij onregelmatige menstruatie en in de menopauze. Opgelet: tijdens de zwangerschap en de borstvoeding mogen we salie niet medicinaal gebruiken!