Engelwortel

Engelwortel
Angelica archangelica

imposante struik in onze tuin


Planten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

Oogsten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

hoogte

200 cm

Buiten

Buiten


Engelwortel is een meerjarige struik, na 2 tot 3 jaar sterft de plant af. Hij houdt van een licht beschaduwd plaatsje, op een voedselrijke, vochtige grond.

Het blad en de bladstengels oogsten we voor de bloei (juni-augustus), we gebruiken het blad vers, desgewenst kunnen we het blad drogen ook. Wortels oogsten we in de herfst van het 2e jaar. We hangen ze op om te drogen.

Het blad en de bladsteel van engelwortel hebben een anijsachtig, zoet aroma en zijn daardoor uitermate geschikt om toe te passen in desserts. Ook in gemengde salades, sauzen en vissoepen komt de smaak goed tot zijn recht. 

De jonge stengels kunnen we rauw eten. De gedroogde zaadjes worden gebruikt in gebak en koekjes. Stukjes gedroogde wortel en de gedroogde zaadjes kennen een toepassing in bepaalde likeurbereidingen.

De wortel van de plant werkt spijsverteringsbevorderend, helpt bij milde krampen van maag en darm en helpt bij winderigheid en een opgeblazen gevoel. Een kopje thee voor het eten kalmeert de maag en wekt de eetlust op. Voor de thee laten we 1 koffielepel gedroogde wortel 5 minuten trekken in 1/2l kokend water. Door zijn slijmoplossende en infectiewerende eigenschappen kunnen we de thee ook drinken bij verkoudheden. OPGEPAST: zwangere vrouwen mogen dit kruid niet gebruiken voor medicinale doeleinden, dit door de mogelijke abortieve werking ervan. Gebruik als keukenkruid kan echter geen kwaad tijdens de zwangerschap.