Citroenmelisse

Citroenmelisse
Melissa officinalis

citroenmelisse durft woekeren, dus plant je best in kuip of pot


Planten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

Oogsten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

hoogte

70 cm

Buiten

Buiten


Citroenmelisse is een héél makkelijke plant, die houdt van een eerder vochtig plekje in volle zon, maar die in feite overal groeit. De vraag is niet zozeer hoe je citroenmelisse laat groeien, maar wel hoe je hem in toom houdt. Aangezien citroenmelisse zich door ondergrondse wortelstokken vermeerdert, is het aan te raden hem in pot of kuip te planten, en die dan eventueel in te graven in de kruidentuin.

Tijdens de winter sterven de bovengrondse delen af, om na de winter via de ondergrondse wortelstokken opnieuw uit te schieten.

Zoals de naam al doet vermoeden heeft dit kruid een citroenaroma, wat zorgt voor een frisse smaak in de keuken. Het kruid past perfect bij visgerechten en is heerlijk bij fruitsalades of verfrissende dranken.

In alle gerechten kun je geraspte citroenschil vervangen door fijngehakte melisseblaadjes. De smaak vermindert bij koken, dus dit vermijden we best zoveel mogelijk.

Op het vlak van gezondheid staat citroenmelisse gekend voor zijn kalmerende werking. Het kruid werkt zenuwstillend, brengt vrolijke gedachten en zorgt voor een zalige nachtrust. Een aftreksel van citroenmelisse is zweet bevorderend en daardoor een goede remedie bij griep of verkoudheid. We maken een aftreksel door één eetlepel verse citroenmelisse te overgieten met één kop net gekookt water. 3 à 5 minuten laten trekken.

Het kruid verlicht menstruatiepijnen en verhelpt menstruatiestoornissen, net door deze eigenschappen mag het niet worden toegepast tijdens een zwangerschap.

We gebruiken het kruid best vers, gedroogd verliest het veel eigenschappen. Voegen we een afkooksel van citroenmelisse toe aan badwater dan brengt dit rust, ook bij kinderen.