Courgette geel

Courgette geel
CUCURBITA PEPO L. var. GOLD RUSH F1

Makkelijke zuiderse groente


Planten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

Oogsten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

plantafstand

100 x 100

Serre & Buiten

Serre & Buiten

vorstgevoelig

Vorstgevoelig


De courgette is een plant waar met weinig werk een grote oogst bekomen wordt. Het is een snelle groeier, maar hij vraagt daartegenover veel warmte, meststoffen en water.

Courgettes hebben behoefte aan een rijke grond! We zorgen dus best voor een ruime organische bemesting (stalmest of compost) in de winter of voor de teelt. Tijdens de vruchtzetting kunnen we een samengestelde meststof strooien. Niet aan de voet van de plant strooien!

Zowat alle grondsoorten zijn geschikt voor de teelt van courgettes op voorwaarde dat de waterhuishouding goed is. Vanaf de bloei wordt best water gegeven indien nodig. De courgette heeft heel wat water nodig!

Echte meeldauw of witziekte uit zich in een wit schimmelpluis boven op de bladeren dat uiteindelijk alle bladeren van onze plant aantast. We kunnen de ziekte vertragen door de aangetaste bladeren te verwijderen. De ziekte bestrijden is moeilijk bij al oude planten. Gelukkig begint de ziekte meestal maar op het einde van de zomer (de schimmel houdt van warme dagen en vochtige nachten), zodat we al een rijke oogst van onze planten gehad hebben.

Aangezien courgettes relatief snel vruchten dragen, kan je ook enkele planten later zetten, op die manier kan je tot laat in de herfst oogsten. Een courgette heeft zowel vrouwelijke als mannelijke bloemen. Wie maar enkele planten staan heeft, kan een probleem hebben met de vruchtzetting. Dat zie je doordat de vruchten wel beginnen groeien, maar niet uitgroeien en later rotten. Je kan een handje helpen door met een penseeltje het stuifmeel van de mannelijke bloemen naar de vrouwelijke te brengen. Meestal is dat niet nodig.

Courgettes bewaren het best bij een temperatuur van ongeveer 10 °C, bvb in een kelder. Hier blijven ze tot 1 week goed.



Vruchtgrootte

20 cm