Hyssop

Hyssop
Hyssopus officinalis

wordt ook wel 'Lavendel van het Noorden' genoemd : helemaal niet veeleisend


Planten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

Oogsten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

hoogte

40 cm

Buiten

Buiten


Hyssop is meerjarig en winterhard, maar als het vriest is het toch beter om de wortels af te dekken, eventueel met bladeren. Hyssop heeft een goed doorlatende grond nodig en houdt van de zon. Hij kan redelijk wat droogte verdragen.

In de buurt van druiven geplant heeft hyssop een positieve invloed op de druivenoogst. De aromatische bloemetjes zijn populair bij vlinders en bijen.

Hyssop heeft een pikante, wat peperige smaak en kan, met mate verwerkt, zeer lekker zijn. Snipper de takjes fijn en strooi deze net voor het opdienen over het gerecht. Gebruik het bij vis, vlees, peulvruchten, sla, zachte kaas en in soep of witte saus.

De bovengrondse delen van hyssop bevatten bitterstoffen. De plant is daarom goed voor de spijsvertering en dus een echte aanrader bij vette maaltijden, winderigheid en buikkrampen. 

Maar dit kruid werkt ook slijmverdunnend en kan dus ingezet worden bij aandoeningen van de luchtwegen. Voel je een verkoudheid of griep opkomen, drink dan drie koppen hyssopinfusie per dag. Het werkt zweetbevorderend.  Zwangere vrouwen vermijden beter het gebruik van hyssop, aangezien het de menstruatie kan opwekken.

Verzorg je gezicht met een lotion op basis van hyssop en je krijgt een zachte huid. Deze lotion maak je door 50 gram bloeiende toppen gedurende 10 minuten in gekookt water te laten trekken.