Honingmeloen

Honingmeloen
CUCUMIS MELO L. var. GOLDEX F1

fris, heel sappig en zoet van smaak

De honingmeloen is een ovale, gele vrucht met lichtgroen tot geel vruchtvlees.


Planten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

Oogsten
JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

plantafstand

150 x 50

Serre

Serre

vorstgevoelig

Vorstgevoelig


Meloen is de moeilijkste van alle cucurbitacea, maar het loont dan ook de moeite om zelf meloenen te kweken. De smaak is subliem doordat je hem rijp kan oogsten, wat niet kan bij meloenen die transport moeten overleven.

We kunnen meloenen zowel staand telen (langs koorden in een kas) als liggend. Bij de teelt van meloenen moet je steeds onthouden dat meloenen ALLEEN vruchten dragen aan de zijscheuten! Meestal wordt aangeraden om de hoofdstengel te toppen na 4 à 5 echte bladeren. De zijscheuten die zich uit de bladoksels ontwikkelen moeten op hun beurt getopt worden na 3 à 6 bladeren. De zijscheuten van deze zijscheuten zullen vruchten dragen. Zijscheuten uit de eerste 6 à 7 oksels verwijder je best, maar niet de bloemen want dat zijn de mannelijke die nodig zullen zijn voor de bevruchting. De zijscheuten die vruchten dragen mogen getopt worden op 1 à 2 bladeren boven de vruchten. Er is dus nogal wat snoeiwerk aan meloenen. Het is best niet meer dan 5 à 7 vruchten per plant te laten groeien.

Bij meloen mag je niet overdrijven met water en met meststoffen. Wegens hun diep wortelgestel kunnen ze veel water uit de grond halen. 

Problemen met vruchtzetting: meestal zijn er in de kas geen bijen genoeg, daarom moeten de bloempjes om de 2 dagen bestoven worden. Zoek een frisse mannelijke bloem (= in de bladoksels op de hoofdstengel), pluk deze bloem met een zo lang mogelijk steeltje en haal de kroonblaadjes eraf, zoek een vrouwelijke bloem (= herken je doordat er al een klein bolletje onder zit, nl. het vruchtbeginsel van de meloen), ga met de mannelijke bloem voorzichtig over de stamper van de vrouwelijke bloem. Het is aan te bevelen om met een mannelijke bloem van één plant een vrouwelijke bloem van een andere plant te bestuiven. 

Bij een te lagen bodemtemperatuur kan de meloen last krijgen van pythium (= de stengel rot tussen bodem en lucht). Daarom plant je meloen best niet te vroeg, zodat de bodem goed opgewarmd is. 

Kleurt de schil van de honingmeloen volledig geel, dan is het tijd hem te oogsten. De typische zoete geur die vrijkomt bij rijpe meloenen is bij de honingmeloen minder sterk aanwezig. Een rijpe meloen wordt best zo snel mogelijk geconsumeerd, want we kunnen hem slechts enkele dagen bewaren. Nog onrijpe meloenen laten we narijpen op kamertemperatuur, bij voorkeur op een zonnige plek.



Gewicht Vrucht

2 kg